Kruisweg 53

  

023 711 9000

Suriname

Suriname werd in 1499 door Europeanen ontdekt en werd toen uitsluitend bewoond door de Indianen, de oorspronkelijke bewoners. Pas rond 1651 slaagden de Engelsen erin een kolonie te stichten en werd Suriname een handelspost en landbouwgebied. De landbouw werd toen bijna geheel bedreven door tot slaaf gemaakte Afrikanen.

De Engelsen stonden in 1667 Suriname af aan de Nederlanders, in ruil voor Nieuw Amsterdam (het huidige New York). Suriname bleef tot 1975 een Nederlandse kolonie, waar mensen uit de hele wereld, vaak gedwongen, een thuis vonden. Na de afschaffing van de slavernij in 1863 werden Javanen, Chinezen en Brits-Indiers (Hindoestanen) als contractarbeider geworven om te gaan werken op de plantages.

Door deze geschiedenis heeft Suriname een grote verscheidenheid aan culturen. De Indianen vormen tegenwoordig een kleine minderheid tussen de vele bevolkingsgroepen. Echt uniek is dat in Suriname deze bevolkingsgroepen gebroederlijk naast elkaar leven. Er is geen plek op aarde waar een moskee pal naast een synagoge staat en dat die beide uitkijken op de grootste houten kathedraal van Zuid Amerika!

Surinaamse keuken
De Surinaamse keuken is zeer uitgebreid vanwege de mix van vele culturen uit verschillende landen. De Surinaamse keuken is daardoor een combinatie van een groot aantal internationale keukens, onder andere Hindoestaans (India), Creools (Afrika), Javaans (Indonesië), Chinees, Hollands, Joods en Portugees.

Dit heeft ervoor gezorgd dat de Surinaamse keuken veel gerechten heeft voortgebracht.
De verschillende bevolkingsgroepen zijn vervolgens elkaars gerechten en ingrediënten gaan gebruiken waaruit weer nieuwe Surinaamse gerechten ontstonden, onder andere: roti, nasi goreng, bami, pom en moksi meti.

Uit deze vermenging van culturen is de unieke Surinaamse keuken ontstaan. Zo is de Joodse ovenschotel sjalet hoogstwaarschijnlijk de basis geweest van het huidige Surinaamse pom. De aardappel werd vervangen door pom-tayer, een knolachtige wortel die volgens de Joodse traditie wordt geraspt in het gerecht.

De Portugezen namen hun gedroogde en gezouten kabeljauw (bacalhau) mee van hun zeereizen en nu is ‘bakkeljauw’ een heel populair gerecht voor de Surinaamse broodjes.

De Surinaamse keuken bij Sinar Cinta
De Surinaamse specialiteiten van Sinar Cinta zijn de roti, pom, bakkeljauw en natuurlijk de Surinaamse broodjes! Alles wordt vers bereid met uitsluitend authentieke ingrediënten. De mango chutney, de diversen sambals en kruidenmixen worden door ons familiebedrijf in Suriname zelf gemaakt en door ons geïmporteerd.

Sinar Cinta

Kruisweg 53
2011LA Haarlem

Tel: 023 711 9000
E-mail: info@sinarcinta.nl

Comments are closed.