Kruisweg 53

  

023 711 9000

Indonesië

Indonesië bestaat uit een archipel van ruim 17.000 eilanden waarvan er ongeveer 6.000 bewoond zijn. Met een bevolkingsaantal van bijna 250 miljoen is het qua inwoneraantal het op drie na grootste land ter wereld en tevens het land met de grootste moslimbevolking.

De naam Indonesië is afgeleid van het Latijnse woord ‘indus’, wat ‘India’ betekent, en het Griekse woord voor eiland ‘nesos’.

De geschiedenis van Indonesië is sterk beïnvloed door sterke machten van buitenaf die werden aangetrokken door de natuurlijke rijkdommen van Indonesië. Onder invloed van India floreerden het hindoeïsme en boeddhisme in de eerste eeuwen na Christus. Islamitische handelaren brachten de islam met zich mee en Europese machten bevochten elkaar om de handelsmonopolies in de specerijenhandel tijdens de tijd van de ontdekkingsreizigers. Uiteindelijk werd het land gedurende drieënhalve eeuw een Nederlandse kolonie. Indonesië verklaarde zich onafhankelijk na de Tweede Wereldoorlog. Sindsdien is de geschiedenis turbulent en die wordt gekenmerkt door natuurrampen, corruptie, afscheidingsbewegingen, democratisering en snelle economische veranderingen.

De Indonesische keuken
Eigenlijk kan er niet gesproken worden over dé Indonesische keuken. De duizenden eilanden van de archipel vertonen op culinair gebied natuurlijk overeenkomsten, maar veel eilanden kennen hun eigen recepten, die met specifieke kruiden worden bereid. Zo zijn de gerechten op Sumatra in het algemeen veel pittiger dan op Java. De gerechten van Oost-Java zijn doorgaans wat zoeter van smaak. Toch is er één hoofdbestanddeel overal aanwezig… Rijst! Gekookte rijst zonder verdere toevoegsels noemen de Indonesiërs ‘nasi putih’. Gebakken rijst heet ‘nasi goreng’. Nasi goreng bestaat meestal uit rijst, aangevuld met sayur (nat groentegerecht), vlees of vis en eieren. Ook populair zijn ‘tahu’ of ‘tempé’, oftewel producten van sojabonen. Krupuk, atjar en sambal zijn natuurlijk onmisbaar! In Indonesië wordt de rijst niet gekookt, maar gestoomd of gebakken.

De Indonesische keuken heeft onder invloed gestaan van de Chinese, de Indiase, de Arabische en ook de Nederlandse keuken. Elk heeft zijn bijdrage geleverd aan de grote verscheidenheid aan gerechten in de Indonesische Keuken.

De Indonesische keuken kent een groot aantal kruiden, zoals laos, komijn, gemberwortel en citroengras. Deze kruiden worden fijngestampt in een stenen vijzel. Aan vrijwel ieder gerecht worden verder uien en knoflook toegevoegd. Tot slot worden gerechten vaak op smaak gebracht met de zachte smaak van santen (kokosmelk) en de meer zoete ketjap.

De Indonesische keuken bij Sinar Cinta
De Indonesische specialiteiten van Sinar Cinta worden op authentieke wijze bereid met uitsluitend verse ingrediënten. De kruidenmengsels (bumbu’s) worden door ons in eigen keuken gemaakt. Hoewel de meeste gerechten traditioneel Indonesisch zijn, worden er regelmatig gerechten op ‘Indonesische wijze bereid’. Denk bijvoorbeeld aan pompoen gerechten in het najaar of zelfs ‘sambal goreng spruitjes’ in de winter!

Sinar Cinta

Kruisweg 53
2011LA Haarlem

Tel: 023 711 9000
E-mail: info@sinarcinta.nl

Comments are closed.